
Zdravie tráviaceho traktu
Holistický prístup k tráveniu a zdravie tráviaceho systému. Povieme si aké sú základne funkcie trávenia. Kde vznikajú problémy. Zdravotné problémy spojené s GIT a trávením. Ako sa pozerať na holistickú optimalizáciu.
Holistická perspektíva k zdraviu čreva, kde sa nepozeráme na obnovu zdravia GIT a obnovu trávenia tohto procesu spracovania potravy. Ale pozeráme sa na to v kontexte toho ako aj iné systémy v tele môžu ovplyvňovať GIT a trávenie. A z druhej strany ako môže narušenie v tejto oblasti ovplyvňovať negatívne iné časti tela a spôsobovať zdravotné problémy, ktoré si vôbec nemusíme so zdravím čriev a GIT spojovať.
Tráviaca sústava sa skladá zo samotného tráviaceho traktu. Od dutiny ústnej, hrubé črevo až po vylučovací systém. A to nie je jediná časť a tú môžeme označiť skratkou GIT (gastrointestinálny trakt). Ale súvisia s tým aj tráviace enzýmy a iné látky ako kyselina chlorovodíková, ktoré pomáhajú tráveniu a sú funkčnou komponentov GIT pretože závisí koľko ich máme a ako efektívne budeme tráviť. Súvisia s tým hormóny a neurotransmitery, ktoré sa vyplavujú črevnou bariérou alebo celkovo naším tráviacim traktom či pomocou nášho mikrobiómu. Okrem týchto hormónov, neurotrasmiterov, tráviacich enzýmov a ďalších látok potrebných pre trávenie a správnu funkciu. Ďalej môžeme hovoriť o našom črevnom mikrobióme a o imunite v GIT o ktorej vieme, že v tráviacom trakte sa nachádza 80% našej imunity a to z dôvodu, že je tam najväčší prienik škodlivých látok z vonkajšieho prostredia do nášho tela. Mohli by sme povedať, že najväčší orgán je pokožka ale tá veľmi dobre mechanicky bráni tomu aby sa do nás škodlivé veci dostávali. Zatiaľ čo v črevách je najväčšia plocha pre vstrebanie dôležitých nutrientov ale aj možnosť škodlivých vecí, ktoré nechceme aby sa do nás dostávali. Imunita nám pomáha držať všetko pokope. V poslednom rade hovoríme o enterickej nervovej sústave (ENS). Čo je vlastne časť našej periférnej nervovej sústavy okolo nášho GIT a tráviacej sústavy a to je takzvane ako náš druhý mozog. Ako druhý mozog preto lebo tá komplexnosť a zložitosť fungovania nášho GIT a tráviacej sústavy je druhou v poradí po našom mozgu. To, že máme tú nervovú sústavu (ENS) tak bohato zastúpenú okolo GIT je spôsobené tým, že skrz ňu by sme mali dobre cítiť ako na potraviny reagujeme. Táto komunikácia medzi črevom a mozgom ktorá bola z pohľadu klasickej vedy objavená pomerne nedávno. Tento obojsmerný system spojenia mozog a GIT je veľmi dôležitý pretože v rámci neho nás príroda vybavila k tomu aby sme dokázali reflektovať, ktoré potraviny nám robia a nerobia dobre. Čo vlastne potrebujeme. Kde telo nám skrze nervovú sústavu a neurotrasmitery, ktoré sa vyplavujú, s nami komunikujú a presne nám hovoria koľko jedla v danú chvíľu potrebujeme zjesť. Hovorí nám kedy sme sýty. Ako prebieha naše trávenie a či tie konkrétne potraviny, ktoré sme jedli sú pre nás dobre alebo nie. Intuitívne nám naše trávenie hovorí či na nás daná potravina pôsobí pozitívne alebo negatívne či nás posilňuje alebo nám škodí.
V dnešnej dobe je problém v tom, že už nevieme intuitívne vnímať ako na nás daná potravina vplýva a môže sa negatívne prejavovať 1-3 dni po jej konzumácií. Preto by sme mali vnímať po jedle ako sa cítime a postupnou praxou to vybalansovať tak aby sme vyradili tie potraviny ktoré nás oslabujú, spôsobujú nám únavu alebo mentálnu hmlu. Deje sa to po rôznych nezdravých jedlách ktoré spôsobujú umelé vyplavovanie neurotransmiterov a peptidov. Cieľom je umožniť telu sa očistiť od týchto závislostí na potravinách a substancií ktoré človek nemôže po nejaký čas konzumovať. A to z toho dôvodu aby sa obnovili tieto systémy v mozgu a boli sme citliví na tie bežné radosti života. Po druhe aby sme sa zbavili závislosti na tých látkach a substancií. A keď sa k tomu pridá správny protokol na obnovu GIT tak potom môžete tieto veci niekdy neskôr zaradiť naspäť ale už vám nebudú robiť tak zle. Nebude vám robiť tak psychickú závislosť ako predtým.
Takže z pohľadu GIT sa musíme zamerať na množstvo substancií a vecí z okolitého prostredia ktoré ho ovplyvňujú.
Ďalšie tri veci ktoré sú veľmi dôležité:
Tá prvá je rozloženie, strávenie potravy a vstrebanie nutrientov do tela.
Druhým hlavným účelom GIT je brániť škodlivým substanciám z čreva aby dostávali do tela. Môžu to byť rôzne mikroorganizmy samozrejme časť ich tam máme časť ich tvorí náš vlastný mikrobióm. Hovoríme o tom, že s potravou sa dostavajú do nášho tela všelijaké rôzne škodlivé substancie buď už nedostatočnou hygienou alebo dnešnými chemickými substanciami vytvorené spoločnosťou. Preto je dôležité mať zdravé GIT a tráviacu sústavu aby sa do nás tieto škodlivé veci nedostávali. K tomu aby to dobre fungovalo tak slúži naša črevná bariéra. Niečo robí žalúdok a kyselina chlorovodíková ktorá zničí skôr biologických nepriateľov. Potom naše črevo kde jeho sekundárna funkcia je obranná línia. Ktorá práve je navrhnutá tak, že tie známe látky z nízkou molekulárnou hmotnosťou dostali tam kde majú do tela to sú tie prospešné látky pre telo. Ale potom keby sa tam dostal nejaký nepriateľ. Mechanická bariéra ho tam nepustí. Pokiaľ by sa dostal za ňu tak je tam imunita ktorá to ma strážiť a vytvoriť protilátky proti nemu. Črevo má obrovskú plochu keby sme ho roztiahli na rovnej ploche a to kvôli tomu aby bola zvýšenia plocha vstrebávania.
Tretia hlavná funkcia súvisy z vylučovaním ktorý je záverom detoxikácia ktoré je extrémne dôležite aby sa všetky tie toxíny dostali z tela von. Preto je veľmi dôležité zdravé vylučovanie.
Kde najčastejšie vznikajú problémy u ľudí?
Prvý hlavný zdroj problému na úrovní GIT keď je znížená tráviaca kapacita v žalúdku tak je znížená produkcia kyseliny chlorovodíkovej. Druhým zdrojom problému je tenké črevo pokiaľ tam dochádza k narušeniu črevnej bariéry čo môže byt mnohými spôsobmi. Tá najjednoduchšia je, že tam máme priepustnosť a môžu sa do tela dostávať viac molekulárnych látok to je na počiatku vznikajúcich potravinových intolerancii. Tretím typom problému ktoré vznikajú sú spojené s narušením črevného mikrobiomu. Kde sa jedno o to, že človek ma málo niektorých bakteriálnych kmeňov stráca sa diverzita. Môže byť problém v tom, že sa v ňom usídlili niektoré patogénne baktérie a tie ešte môžu robiť problém priamo v hrubom čreve. Potom je to disbióza v tenkom čreve sibo alebo môže byť v problém s patogénni v žalúdku najčastejšie infekcie Helikobakter pilori. Štvrtý typ problému súvisí z vylučovaním a detoxikáciou.
Tieto štyri problémy sa vyvíjajú mesiace alebo roky v dôsledku dlhodobo narušeného životného štýlu infekcií a tak ďalej. Môže to byť aj faktor dedičný kde každý máme predispozíciu vzniku problému v inej časti tráviacej sústavy. Problém teda je, že tieto problémy vznikajú nepozorovane mesiace skôr roky. Niesu vždy nepozorované ale môžu sa prejavovať ako menšie či väčšie problémy s trávením. Ktorými naše telo nám dáva signál že niečo nieje v poriadku ale ľudia dokážu tieto veci bagatelizovať a neriešiť. Preto je veľmi dôležité keď máte chronické tráviace obtiaže alebo trpíte určitým typom tráviacich obtiaží v nejakých intervaloch narušenia trávenia tak je to potreba riešiť.
PROBLÉMY SPOJENÉ S NARUŠENÍM GIT:
1. Problémy na úrovni GIT ( hnačky, zápchy, bolesti brucha, plynatosť, znížená kapacita trávenia, kŕče...).
2. Problémy inde v tele ( problémy s pokožkou, zápal čreva/tela, únava, provokovaná imunita, nadváha, infekcie, deficity minerálov ).
3. Syndrómy na úrovni GIT ( zápalové ochorenia čriev, žalúdočné vredy, leaky gut syndróm, celiakia, dysbióza, infekcia H. Pylori ).
4. Intolerancie potravín/substancie ( potravinové intolerancie, zvýšená citlivosť na potraviny, environmentálne toxíny, histamínová reakcia po jedle, FODSMAPs ).
4 HLAVNÉ ZDROJE PROBLÉMOV GIT:
1. Znížená tráviaca kapacita
2. Zvýšená priepustnosť črevnej bariéry
3. Narušenie rovnováhy mikrobiómu
4. Problémy na úrovni vylučovania
Jedná sa aj o nadväzujúce problémy ochorení. Syndrómy alebo chronické negatívne symptómy inde v tele. Ktoré môžu mať aj iné príčiny ale niektoré z nich na základe štúdií a praxe môžu byť v tom dlhodobom narušení fungovania GIT, čreva a trávenia. Jedná sa o niektoré typy neuro-psychických porúch.
5. Syndrómy na úrovní tela ( niektoré neuro-psychiatrické ochorenia, skrytá celiakia, autoimunitné ochorenie, (predovšetkým DM-1, Hashimoto), prípadne niektoré typy rakoviny ).
Dôležité ale je že opäť u tých auto-imunitných ochorení je nie len faktor genetiky, zdravie čreva a vlastne celého GIT ale zase ten kontext celkového zdravia.
Vždycky je to niečo čo môžeme na sebe vylepšiť a to je zlepšenie zdravia a v tom to článku je to uchopenie toho, že to črevo, trávenie a GIT je extrémne dôležitou súčasťou nášho zdravia. Zdravie čreva a trávenia sa totiž prepisuje do všetkých telesných systémov. Na druhej strane zdravie nášho tela čo je potom tá holistická perspektíva. My nemôžeme hľadať príčiny problémov iba na úrovni trávenia. Často nešvárom je pokiaľ už niekto rieši chronické problémy s trávením alebo narušenie štyroch základných systémov (žalúdok, črevo, mikrobióm, vylučovanie) tak pokiaľ už to niekto rieši napríklad z pohľadu nejakej funkčnej výživy. Tak môže byť problém, že nezahrňuje do svojho uvažovania tu problematiku ako v prvom rade zdravie trávenia, GIT a čreva je odrazom zdravia celkového tela a to je tá holistická perspektiva. Takže napríklad vieme že pre správnu opravnú funkciu čreva, črevnej bariéry je extrémne dôležitý črevný melatonin. Jeho vyplavovanie je naviazané na biorytmus. Rovnako by sme potom mohli ísť asi do ďalších desiatich úrovní fungovania nášho tela ktoré ovplyvňujú zdravie nášho trávenia. Opäť sa dostávame k tomu že nejaká ta celková optimalizácia životného štýlu tie základné piliere tak sú naozaj potrebne pre oblasti ktoré budeme preberať pretože vlastne robia tú základnú prácu.
Z holistíckeho pohľadu je efektívne keď človek vyvinie cielené úsilie k tomu aby tie jednotlíve časti GIT obnovil na 1-2 mesiace pokiaľ má už má niekto pokročílejšie problémy tak to môže trvať pol roka, rok ale je to nejaká obmedzená doba. Zamieri sa na obnovu zdravia trávenia, GIT a súčasne behom toho urobí nejakú elimináciu. Eliminácia znamená vyradiť nejaké potraviny či skupiny potravin. Keď sa obnoví zdravie a zacelí trávenie, črevo, GIT. Človek sa nevráti k nejakému prejedaniu ale môže si dať čokoľvek príležitostne a neublíži mu to.
Takže cieľom je budovanie radiálneho zdravia kde základ je trávenie, črevo a GIT a keď ho máme v perfektom stave tak sa nemusíme báť, že ho môže niečo negatívne ohroziť z prostredia. Keď skonzumujeme nejaké nezdravé alebo ťažké jedlo tak nebudeme mať sním problém a v pohode ho strávime a zostaneme zdraví.