
Mikrobióm čo to je a načo nám slúži
Mikrobióm je súbor organizmov ktoré nás kolonizujú. Sú to baktérie, vírusy, kvasinky v tráviacom trakte alebo na pokožke či slinách. Tieto organizmy komunikujú s okolitým prostredím a to ho môže ovplyvňovať pozitívnym spôsobom alebo negatívnym spôsobom.
Máme viac mikrobiómu v tele ako počet buniek. Mikrobióm sa nachádza v našom tráviacom trakte v pľúcach a na pokožke nášho tela. Kedže pokrýva veľkú časť nášho tela tak má aj veľký vplyv na jeho fungovanie. Je veľmi dôležité akému prostrediu sa vystavujeme, čo konzumujeme a kde žijeme. Pretože naňho vplýva mnoho faktorov a to buď pozitívne alebo negatívne.
Najviac ho ovplyvňuje znečistené prostredie, ťažký priemysel, veľké mestá kde je veľa smogu. Strava ktorú konzumujeme hlavne spracované potraviny, veľa cukru ktoré nám narúšajú črevnú mikroflóru. Chlórovaná voda z kohútika, sladené nápoje a voda ktorá je spracovaná. Drogéria ktorú používame, pracie prášky, čistiace prostriedky, kozmetika a hygienické potreby. Antibiotiká a mnoho iných liekov. Tieto negatívne faktory z okolitého prostredia ktoré narúšajú náš mikrobióm obsahujú množstvo chemických látok a tak poškodzujú naše zdravie.
Dobrou správou je, že tie negatívne faktory vieme eliminovať a tak pozitívne vplývať na naše zdravie. Keď niekto býva vo veľkomestách ktoré sú znečistené tak je dôležité viac chodiť do prírody. Pravidelné prechádzky v prírode posilňujú naše zdravie pretože v pôde sa vyskytuje veľa prospešného mikrobiómu ktoré posilňuje naše zdravie. Odstránime aj priemyselné spracované potraviny z jedálnička a zaradíme kvalitné celistvé potraviny. Dôležite je aj filtrovať vodu z kohútika a najlepšie piť minerálnu prírodnú vodu alebo zo studničky kde vyviera. Vyradiť chemickú drogériu a zamerať sa na kvalitnú prírodnú ktorá je ekologická aj pre životné prostredie. Dnes už je množstvo e-shopov kde predávajú kvalitnú prírodnú drogériu. Antibiotiká a lieky používať iba v nevyhnutnej dobe a nie pri bežnom nachladení, ochorení s ktorým si vie naša imunita poradiť.
Tieto faktory či, už pozitívne alebo negatívne vplývajú na náš mikrobióm ktorý ovplyvňuje našu náladu, trávenie, energiu, hmotnosť a zdravie. Tým pádom sa náš mikrobióm stále mení podľa toho aké faktory naňho vplývajú. Výrazne naňho vplýva aj zmena sezónny a tak sa menia aj naša chuť na potraviny. V teplejších svetlých mesiacoch máme prirodzene chuť na šťavnaté sladšie potraviny, ktoré obsahujú viac vody a sacharidov. A popritom jeme ľahšie menej tučne jedlá napríklad ľahkú bielkovinu a ľahšie tuky. Zase v zimných tmavých mesiacoch sa náš mikrobióm mení pod vplyvom počasia a máme prirodzene chuť na ťažšie tučné a bielkovinové jedlá. Je to spôsobené dĺžkou dňa svetlom a teplom. Prirodzene nám v zime nevyrastú sacharidové potraviny lebo je nedostatok slnka a tepla. Konzumujeme iba tie ktoré si vieme uskladniť napríklad zelenina možno aj nejaké ovocie v malom množstve.
Čo podporuje pozitívne náš mikrobiom a ako sa oňho starať? Sú to pre-biotické a pro-biotické potraviny ktoré pozitívne vplývajú na náš črevný mikrobióm.
Pro-biotické potraviny sú: kyslé mliečne výrobky, kvasená zelenina, kombucha, nefiltrovaný jablčný ocot, kimchi. Tieto potraviny musia byt v dobrej kvalite v čo nadprirodzenejšej forme napríklad pri kyslom mlieku si kúpiť kefirovú hubu a do nej si nalievať čerstvé mlieko od farmára to isté platí aj pri kombuche. Kde pri kombuche sa používa tibetská huba, čistá voda a sušené ovocie ktorým sa huba živý. Pri kvasenej zelenine tiež je dôležitá kvalita aby tam neboli konzervanty ale kvalitne tradičné ingrediencie.
Pre-biotické potraviny sú výživou pre prospešné baktérie v tráviacom trakte: cibuľa, cesnak, pektín, pór, artičok, chren, nezrele banány, čakanka. Samozrejme aj tieto potraviny jesť čo v najlepšej kvalite. Potraviny bohaté na polyfenoly to je napríklad kakao a čaj.
V tomto článku sme sme si v krátkosti opísali čo je to mikrobióm ak sa oňho starať a čo ho negatívne ovplyvňuje. Môžme vidieť že je to veľmi dôležitý faktor v našom zdraví o ktorý sa treba patrične starať.