
Základy stravovania
Dôležité je konzumovať celistvé potraviny ktorým rozumiem a poznám z čoho sa skladajú. Aké zložky obsahujú, ako boli plodiny pestované a živočíchy chované. Tým pádom sa vyhýbam spracovaným potravinám ktoré majú množstvo ingrediencií ktoré ani nevieme čo vlastne obsahujú.
Dnes je to veľká téma o kvalite potravin ktoré nakupujeme a konzumujeme. Určite najkvalitnejšie potraviny sú vypestované a chované prirodzeným spôsobom. Tým pádom by sme sa mali zamerať na tradičných pestovateľov a chovateľov potravín a vyradiť potraviny ktoré sa pestujú a chovajú nevhodných podmienkach. Vyhýbať sa potravinám ktoré sú striekané pesticídmi, herbicídmi a inými chemikáliami. Netradičným spôsobom chovaním zvierat napríklad vo veľkochovoch kde zvieratá nemajú dostatočný pohyb správnu stravu a dostavajú lieky na rýchli rast. Takéto zdroje potravín poškodzuje zdravie a ekológiu. Keď sú potraviny pestované prirodzený spôsobom, že zvieratá sa pohybujú vonku po slniečku získavajú vitamín D zo slniečka ktorý sa v nich konzervuje a konzumujú prirodzenú stravu tak potom majú v sebe dostatok vitamínov, minerálov ktoré potrebujeme pre naše fungovanie a zdravie. To iste platí pri plodinách aby ich pestovanie bolo prirodzeným spôsobom bez chemikálií.
Kameňom úrazu sú priemyselne spracované potraviny, ktoré obsahujú množstvo zložiek v sebe, ktoré nevieme, že čo vlastne znamenajú. Preto by sme ich mali vyradiť zo svojho jedálnička lebo sú pre nás škodlivé. Keď už kupujete takúto potravinu mali by ste vedieť presne čo obsahuje daná potravina a rozumieť jej, že z čoho sa skladá. Najviac 3-5 ingrediencií napríklad orechy, sušene ovocie takzvané "Raw" tyčinky ktorá obsahuje zrozumiteľné celistvé potraviny. A nie tyčinky ktoré majú veľké množstvo ingrediencií, ktoré nevieme čo ani znamenajú a majú veľké množstvo cukru a hydrogenovaného, stuženého tuku.
Dnes dovážame veľké množstvo potravín zo zahraničia, ktoré často nevieme v akej sú kvalite. Tým pádom by sme mali často byť obozretný a študovať si obal odkiaľ potraviny pochádzajú ako boli chované, pestované alebo vyprodukované. Najlepšie sa zamerať na domácich výrobcov hlavne tradičných a lokálnych kde si vieme oveľa lepšie rýchlejšie odkontrolovať kvalitu produktu ako zo zahraničia.
Preto by sme sa mali podporovať domácich tradičných výrobcov potravin ktorý pestujú a chovajú tradičným spôsobom. Podporujeme tým domácu ekonomiku a zvyšujeme sebestačnosť našej krajiny.
Kvalitnejšie potraviny sú v niektorých prípadoch drahšie ako komerčne priemyselné spracované potraviny, ktoré sú zamerané na zisk. Ale kvalitné potraviny majú vysokú kvalitu a nasýtia naše telo potrebnými živinami. Aj napriek tomu ľudia kupujú nekvalitné potraviny. Myslia si, že tým ušetria peniaze.
Tým pádom keď nemáme dostatok živín v potrave, naše telo chradne a oslabuje sa imunita a zdravie. Telo keď má nedostatok živín pýta si intuitívne stále potravu lebo cíti nejaký nedostatok a tak skonzumujeme viac potravy. Týmto spôsobom konzumujeme viac a viac potravy a utrácame viac peňazí. Takže v konečnom dôsledku keď budeme konzumovať kvalitne potraviny tak ušetrime na množstve potravín, ktoré utratíme za nekvalitné potraviny a investujeme ich do kvalitných potravín a to sa odzrkadlí na našom zdraví, energii či psychike.
Ďalšou výhodou je, že keď nebudeme konzumovať veľké množstvo potravín nezaťažujeme tak svoje trávenie a dáme mu odpočinok na regeneráciu ako keby sme mali jesť veľké množstva potravy často behom dňa. Ideálne je jesť 3 krát do dňa. Samozrejmé keď máte nejaký veľký fyzický výkon počas dňa tak jesť viac jedál. Najlepšie intuitívne počúvať svoje telo koľko si pýta pre správnu regeneráciu.
Mnoho ľudí je závislých na konzumácií potravín hlavne na priemyselne spracovaných potravinách ktoré sú presne vyrobené tak aby ľudia boli na nich závislý a konzumovali ich. Presne po takýchto potravinách cítime blaženosť v našom mozgu ktorá je podobná ako keby ste si dali nejakú drogu.
Pri potravinách by sme mali intuitívne skúmať ako na nás vplývajú či máme na nich závislosť najviac sa to vyskytuje pri sladkých, pšeničných, mliečnych a slaných potravinách. Po akých potravinách sa cítime zle, alebo sa nám vyskytujú nejaké vedľajšie vplyvy. Napríklad mentálna hmla alebo ekzém. To môže byť až do troch dní po ich konzumácií. A potraviny po ktorých sa cítime dobre, dodávajú nám energiu, pohodu, chuť do práce a života.
Veľkú rolu hraje aj individualita človeka a jeho genetické predispozície. Nemôžeme nastaviť každému rovnakú stravu, lebo máme rozličné genetické nastavenie. Je to individualita trávenia. Schopnosť tráviť bielkoviny, cukry a tuky. Niekto bude lepšie fungovať na sacharidoch a niekto na tukoch. Dôležitú úlohu hraje aj ročné obdobie a ktoré potraviny v ňom konzumovať. A ešte aj cirkadianne stravovanie, ktoré je dôležite z hľadiska biorytmov dňa, týždňa a sezóny.
Takže skúste vyradiť spracované, nekvalitné a zlé potraviny ktoré Vám škodia a uvidíte ako sa to bude prejavovať na vašom tele, zdraví, energií, chutí do života a radosti.
Prajem Vám veľa zdravia.